Henkiraha

Henkiraha eli henkivero (ruots. mantalspenningar tai personell utskyld) oli Ruotsissa ja Suomessa aiemmin käytetty henkilökohtainen vero, jonka kantaminen merkittiin henkikirjaan. Henkirahan suuruus oli riippumaton henkilön tuloista, mutta siitä saattoi saada vapautuksen useilla eri perusteilla.

Vuodesta lähtien 1634 jokaisen 12 vuotta täyttäneen kansalaisen oli maksettava henkivero eli henkiraha, niin miesten kuin naistenkin. Sen suuruus oli säätyläisiltä, rusthollareilta, lampuodeilta ja pitäjänkäsityöläisiltä 16 äyriä (nykyrahassa ehkä n. 80 mk). Yhteiseltä kansalta, jota myös rahvaaksi kutsuttiin, henkiraha oli 12 äyriä (n. 60 nykymarkkaa). Ja kun henkirahan maksaneista vuosittain sekä kihlakunnittain laadittiin luettelot, syntyivät näin henkikirjat. Tämä henkivero oli aluksi säädetty tilapäiseksi veroksi, mutta verojen tapaan siitäkin tuli pysyvä vero vuodesta 1652 lähtien, jolloin alaikäraja korotettiin 15 vuoteen, mikä se käytännössä oli jo ollutkin. Samoin yli 63-vuotiaat vapautettiin maksusta, lukuunottamatta yli 63-vuotiaita, jotka olivat vielä talossa isäntänä. Aateliset palvelusväkineen vapautettiin tällöin myös henkirahan maksusta, kuten sotilaat sekä eräät muut ihmisryhmät. Köyhät, sairaat ja vaivaiset saivat myös vapauden. Myöhemmin, 1700-luvun lopulla, monilapsisten perheiden vanhemmat vapautettiin henkirahan maksusta.


Vanha henkirahajärjestelmä korvattiin Suomessa vuonna 1865 käyttöön otetulla uudella henkirahalla. Uusi henkiraha piti jokaisen 16-63-vuotiaan naisen ja miehen maksaa valtiolle vuosittain ikään ja säätyyn katsomatta. Se oli tuloista ja omaisuudesta riippumaton kiinteä maksu. Henkirahan suuruus oli vuosina 1865-1914 kaksi markkaa mieheltä ja yksi markka naiselta. Vuosina 1915-1916 vero oli kaksinkertainen ja lopulta vuosina 1918-1925 kaikki 18-64-vuotiaat naiset ja miehet maksoivat henkirahaa viisi markkaa vuodessa.

Henkirahan maksamisesta oli vapautettu vaivaishoidolta elatusta saavat ja vaivaista isää, äitiä tai sukulaista elättävät henkilöt. Veroa ei myöskään tarvinnut maksaa sen, jolla oli vähintään kolme alle 10-vuotiasta lasta tai viisi alle

Henkirahan periminen lopetettiin Manner-Suomessa vuoden 1924 lopussa ja Ahvenanmaalla 23. huhtikuuta 1925. Evankelis-luterilaiset seurakunnat kantoivat henkirahaa vuoteen 1945 asti.  Ruotsissa veron periminen lopetettiin vuonna 1938.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita